A kundalini jóga, vagy ahogy angolosan néha leírják a kundalini yoga jót tesz a testnek és léleknek egyszerre.

Elkezdeni nem bonyolult, megnézel pár videót, vagy éppen elsajátítod a tűzlégzést. Én ezt tudom ajánlani – én is így kezdtem.

 

Kundalini jóga idő – hatékony gyakorlás

A jógázásra úgy gondolunk, mint két órán át tartó elmélyült elfoglaltságra. Általában igaz is, de nem a kundalini jógánál.

Természetesen egész reggel, vagy egész este is jógázhatunk, vagy ahogyan én tettem, egész nap, de bizonyosan nem ez a lényege.

A kundalini jóga rituális reggeli gyakorlásáról, a Szádhanáról olvashatsz itt.

Időszakosan nagyon jól esik a hosszú, teljes jógasor, körítve mantrával, meditációval, ugyanakkor a kundalini jóga lényeges része a hatékonyság. Pont ez a központi tényező. Akár három perc alatt is.

Egy tűzlégzés lehet csak egy perces, máris összeszedettebbé válok. Nem kell kiszakadni a cselekedeteimből, akár egy szünet alatt, akár a teraszon vagy a parkban eltöltött pár perc alatt feltöltődök. Ezt nevezem én hatékonyságnak. Mert lehet ugyan egész nap is mosogatni, de ha meg tudom tenni 3*tíz perc alatt, akkor én – mosogatásból – azt választom. (Bocsi a földhözragadt példáért, ha lesz jobb, majd beírom)

Mikor és meddig jógázzál? A kundalini jóga hatékony akkor is, ha kevés időd van

Lehet reggel, este, munka szünetében. Sőt, igazából a legjobb, ha mindig egy kicsit, mindig a megfelelőt. De kezdeni elég kevesebbel is. Bővebben a kundalini jóga időtartamáról és gyakoriságáról.

Milyen ruhát viseljél kundalini jógához?

A kundalini jógához nagyon hasonló ruházat a megfelelő, mint egyéb más jógához. A rituális fehér ugyan szép, és jót tesz a szemnek, a léleknek, de egyrészt nem kötelező, másrészt pedig… de itt írok a kundalini fehér ruháról, a kundalini jógában használatos eszközökről is részletesebben.

Van-e az evésben megszorítás?

Csak annyira kell figyelned az étkezésre, hogy ne legyél rosszul, amikor gyakorolsz. Egyes gyakorlatait a futáshoz hasonlíthatnám megerőltetésileg, vagyis ennyire kell figyelned. De persze a kundalini életmód része egy komplex étkezési kultúra, ha akarsz olvasni többet a kundalini jóga és az étkezés összefüggéséről, itt teheted meg.

 

Vissza a kundalini jóga főoldalára, ahol a legfontosabb gondolatokat fűztem össze.

Kezdjél el ma egy kundalini yoga kriyát gyakorolni
Cimke: