A legrégebbi  kundalini jóga oktató a következő kettő:

kundalinijoga.hu. Balázs Valéria azt mondja a kundalinijoga weboldalán, hogy ilyen alapokon dolgozta ki a saját módszerét. Bár nem ismerem, de jókat hallottam róla.

 Később persze nemcsak hogy kiutaztak jóga oktatók megtanulni a kundalini jógát, és hivatalosan is kundalini yoga oktatóvá váltak egy év alatt, hanem a következő évben egy teljes tanfolyami csoport indult itt Magyarországon, úgyhogy mára már elég sok oktató van itt kis hazánkban kundalini témában.

Akinél én jógáztam, Aradhana az első csoportban tanult, de a párja, Tallis Shivantar még előző évben, Amerikában végezte el a kundalini jóga oktató képzést http://shivantarjoga.com/

Jógastúdiók, jóga információk

/

Ez egy összefoglaló oldal a jógáról, beleértve a kundalini jógát

Könyv – kundalini jóga

A könyv, ami megvan nekem, Kaur Khalsa Shakta: Kundalini jóga. Régebben is lapozgattam, de nem értettem meg mélyen. Ez megváltozott az intenzív workshop alkalmával, amit Sarbjot Kaur Khalsa tartott. Azóta forgatom a könyvet, és elindultak a változások. A kundalini energia és a kundalini jógára szép leírást találtam Terebess-nél. Igaz ugyan, hogy meglehetősen az ezotéria világából közelít, így talán misztikusabb a leírás a kelleténél, viszont én értem.

Jó, mondjuk rá, hogy érteni vélem. A misztikus, leírhatatlan, mindent átható erő valóban csodálatos, és nem csak ilyen gyakorlás után és közben érhető el. Gyakorlatilag minden egyes cselekedetben benne van, amit teljes odaadással végzünk, mégpedig fizikai törődéssel, teljes mentális koncentrálással, és a közben feltörő érzelmeink kiélésével (ezzel itt azt mondom, hogy nem nyomjuk el). Vannak, akik azt mondják, hogy a mosogatás is meditáció, ha teljesen jelen vagy benne.

Kundalini, az élő víz

Van még egy site, amivel egy másik bejegyzésben foglalkoztam, de ide is beírom, mert kommentben is jelentkezett ide: Kundalini, az élő víz Nem igazán jógával foglalkozik, hanem magával az energiával, amit a kundalini megszemélyesít. A kundalini energiát többféleképp lehet magunkban érezni, a fenti lapon inkább a meditáció az eszköz. Másik eszköz a kundalini jóga, ez meglehetősen hatásos és viszonylag könnyen kivitelezhető. A vicces az, hogy a jóga alapok, jógázó múlt különösebben nem hoz előrelépést, legfeljebb könnyebben találunk rá a gyakorlat helyes kivitelezésére. Igaz, maga a gyakorlat sokkal kisebb jelentőséget kap a légzés irányítás mellett. Olyan, mintha a főétel lenne a légzés, és csak a „side dish” a megfelelő gyakorlatkivitelezés.

A kundalini jóga számomra egy mozgásrendszer, egy légzésgyakorlat, egy mantra, és ha szükségesnek ítélem, akkor szertartás. Mindez együtt és egyszerre. De én végzem külön is, van amikor a légzésgyakorlatot, van amikor a mantrát alkalmazom, céllal. Az összpontosítás megkönnyítése céljával.

Az eredeti bejegyzéshez képest most másfél hónappal később írom ezt a kiegészítést: a légzés, a tűzlégzés a legfontosabb számomra ebben a rendszerben. Bárhol, bármikor alkalmazom, amikor tudok rá figyelni. A kundalini jóga, vagy még inkább, amerikai site-okra is gondolva így keressük: kundalini yoga, az élet, ezálta a légzés szentségét „hirdeti”. Ami nekem tetszett, hogy a fehér turbánok, lengő fehér anyagok mögött egy teljesen élhető rendszer van. Ja, és fogytam is tőle.

Kundalini jóga órák és tanfolyamok
Cimke: