A kundalini jógaórákat, az otthoni gyakorlást részekre bontva könnyebb megismerni a kundalini yogi életmód részeit. Maga a jóga is nyolc ágból áll, és a kundalini jóga órák pedig ezek gyakorlását teszik lehetővé a különböző, egymás után végzett mantrák, ászanák, kriják, meditációk révén.

Kundalini yoga részei

(Nem is tudom, miért szeretem ezt a yoga szót, ami annyira angolos-amerikás. Talán azért is, mert ez akármennyire is keleti, annyira nyugatira lett alkotva, így az angolos elnevezés illik rá. Yoga-jóga. )

A kundalini jógában a jóga óra részei:  a tilalom, az előírás, az ászanák, a lélegzet, a befelé tekintés, koncentráció, a meditáció, az ellazulás-transz.

A lélegzet közül a tűzlégzés a legismertebb, de ez csak egy a számtalan gyakorlatból.

A koncentrációé és az ellazulás-transz-teljesség érzés a gyakorlás során érkezik el, nem lehet nagyon – még itt, ezen gyors és hatékony jógán keresztül sem – sokkal elébe menni.

A tilalmak és előírások vannak, akár foglalkozunk vele, akár nem. Inkább filozófiának mondanám.

A befelé tekintés egyfajta nézőpont, ezt lehetne a kifelé tekintés is ugyanúgy, ha mondjuk szerzeteseknek tanítana valaki. De kifelé bambuló világunkban igenis a befelé tekintés hiányzik, így az egyensúly eléréséhez bizony inkább a befelés tekintést gyakoroljuk.

 

Jóga nyolc ága

Ahogy az ételnek is van kinézete, alkotóelemei, illata, íze, környezete mint terítés, van időpontja, és van valami más összetevője is, amit „soul food” elnevezés illet, amennyiben valakinek szíve-lelke benne van, úgy van a jógának is nyolc összetevője.

Kundalini jóga nyolc ága

Az általunk leginkább ismertek, az ászanák, csak egyik oldalt adják a nyolcból.

A légzés, a légzőgyakorlat csak egy YOGA nyolc alkotóeleméből.

Mik ezek?

1. Jama -5 „tilalom”: erőszakosság, hazugság, lopás, mértéktelenség, birtoklási vágy

2. Nijama – 5 „előírás”: tisztaság, elégedettség, aszkézis, önképzés, (a „Nagy Igazság”, isten vagy egyéb szent dolog iránti) odaadás

3. Ászanák: Különféle testtartások.

4. Pránájama: Az éltető lélegzet, a prána irányítása.

5. Pratjahára -„Befelé tekintés”: melynek során az érzékek és az érzékelés tárgyai nem lépnek kapcsolatba egymással

6. Dhárana – „Koncentráció”: A figyelem egyetlen dologra való összpontosítása.

7. Djána -„Meditáció”

8. Számádhi: Nem evilági tudatállapot vagy transz (az abszolút igazság megnyilvánulása)

Jóga óra részei

Hogyan néz ez ki egy jógaórán?

Persze minden tanár által tartott óra másmilyen lehet, de az én általam kedvelt és látogatott órán a következő volt a sorrend.

1. Ráhangolódás, vagyis DHÁRANA- Koncentráció. Ezzel kezdtünk minden alkalommal.

2. Beszélgetés, amiben JAMA- tilalmak, vagy NIJÁMA- előírások szerepeltek. Többnyire az előző hét óta eltelt időre vonatkozólag.

3. PRÁNAJÁMA – bevezető légzőgyakorlat

4. ÁSZANA idő, benne új ászanák tanulása, gyakorlás, és ászanasorok elvégzése

5. Páros gyakorlatok, benne másikra figyelés DHÁRANA – koncentráció

6. Masszázs, benne adás- DHÁRANA, koncentráció a másikra. Masszázs kapása közben közben magunkra, befelé figyelés – PRATJAHARA – Befelé tekintés

7. DJÁNA – meditáció, vezetett imaginációval indítva

8. Beszélgetés, házi feladat, amiben JAMA- tilalmak, vagy NIJÁMA- előírások szerepeltek. Előretekintés, az elkövetkező hétre vonatkozólag.

Jóga Időtartama

Egy teljes jóga óra számomra 2-3 óra. Lenne, ha lehetne. De ennyire ritkán van idő. A hatalmas bérleti díjak miatt is rövidebbet szokás tartani. Általában a beszélgetés, a filozófiai fejtegetés marad le, és a végén a masszázs (ez abszolút nem szükséges része, ahogy a páros gyakorlat sem, de én fontosnak tartom) is eltűnik.

Lerövidül a meditáció-imagináció, ami nem biztos, hogy rossz. Lehet hatékonyságot növelni is a rövidséggel. De ami sokszor elmarad, az a közösségi szellem. NEM AZÉRT VAGYUNK EGYÜTT, szerintem, hogy NE FOGLALKOZZUNK egymással. Vagyis pozitívan: HA EGYÜTT GYAKORLUNK, FOGLALKOZZUNK EGYMÁSSAL! ADJUK ÖSSZE A TUDÁSUNKAT, AZ ENERGIÁNKAT. Legyen teljesség az alapja az együttlétnek. Csoport így lesz erősebb, több a tagok tudásának összességénél.

 Kundalini mantra –

AD GURAY NAMEH, JUGAD GURAY NAMEH, SAT GURAY NAMEH, SIRI GURU DEVAY NAMEH Védelemért, a védő fényért, az energiamezőnk teljességéért. vagy csak egyszerűen azért, hogy jól érezzük magunkat. Ami körülbelül ugyanaz. Már az anyaméhben is azért éreztük jól magunkat, mert védve voltunk. Később is körbevett a szeretett kar, a vágyott hang, az otthon… És ez a mantra is akár… Legtöbbször gyakorlás közben, azt lezáróan énekeljük, jógaóra közben, végén.

is the Mangala Charn Mantra, and is chanted for protection. It surroundsthe magnetic field with protective light, and means „I bow to the primal Guru (guiding consciousness who takes us to God-Realization), I bow to wisdom through the ages, I bow to True Wisdom, I bow to the great, unseen wisdom.”

 Mantráztunk

g A Gobinde mantráról írtam ma este a másik blogomba, a mantra.blog.hu-ra. Nekem nagyon tetszett, ezért rákerestem neten, találtam is többfajta változatát. A mantra akkor hatásos, ha rezgései belénk hatolna, testjeinket átjárva alakítják annak lenyomatát. Ezért sok-sok percig szokás… Elolvasni, meghallgatni sokkal rövidebb lesz, de ugyanolyan szórakoztató.

Vissza a kundalini jóga főoldalára, ahol a legfontosabb gondolatokat fűztem össze.

Kundalini jóga órák részei, mantra, ászana, krija
Cimke: