Először is tisztázzuk a különféle légzéseket – nem mindegy, melyikről beszélünk, és sajna mindegyiknek külön nevet adtak. Tűzlégzés, holotróp légzés, transzlégzés, nagy jógalégzés…

Magyar weben a tüzes légzésről

Gondoltam egyet, klikkeltem kettőt, és a tűzlégzésről annyi nem is odaillőt találtam a magyar weben, hogy engem is meglepett.

Tűz van babám, mondhatnám, mert a tűzlégzést keverni a transzlégzéssel, esetleg a nagy jógalégzéssel eléggé gáz… Beidézzem?

Nem, nem akarok cáfolni, vagy összehasonlítani, csupán … De inkább az adatok.

A Tűzlégzés egy bizonyos légzésfajta.

Hasi légzéstől kiindulva

Amikor tanuljuk, először a hasi légzést kell megéreznünk magunkon, magunkban. Ez tehát az első lépés a tűzlégzés felé, de nem azonosítható vele. A hasi légzés után vesszük és tanuljuk a nagy jógalégzést, vagy teljes légzést. Ennek elején hasba lélegzünk, majd fel a tüdőbe, és végül a tüdőcsúcsba. Kifelé ugyanezen sorrendben.

A kundalini jógában sokszor alkalmazott tűzlégzés alapja tehát a hasi légzés. A has mozog, mert a tüdőbe olyan módon áramlik a levegő, hogy a tüdő a rekeszizmot lefelé tolja, ezáltal a hasban található minden szervet megmozgatja. Olyan nagyon képesek vagyunk ezt a rekeszizom általi nyomó-masszírozó mozgást fokozni, hogy a szervek egymásnak továbbítják ezt egészen a gátizomig, vagyis a gerinc legeslegalsó részéig, és még azon is túl… hogy meseszerű legyek.

Persze, ennek megérzéséhez (pontosabban a gátizom elernyedtségének és a finom nyomásnak megérzéséhez) az intimtornában jó dolog némi jártasságot szerezni. Még mindig csak az alapnál tartunk.

Miért ilyen hosszan? Azért, mert előbb az alap, a megfelelő mozgás, és csak azután tudunk megfelelően tűzlélegezni.

A megfelelően szó azért fontos, mert pontosan ez választja el a tűzlégzést a transzlégzéstől és a hiperventillációtól. Ez utóbbi kettő sem azonos persze.

Hiperventilláció is gyors, de csak a felső részbe szívja a levegőt. Ahhoz hasonló érzés tűzlégzésnél is előfordulhat, de itt NEM cél a tudatmódosító hatás, így azt a nyak és váll megmozgatásával rögtön kiküszöböljük. A transzlégzés lehet gyors, lehet lassú is, és közben sokszor nem is veszünk levegőt, ha éppen „utazunk”. Az lehet felszínes is néha, de jellemzőbb a mély, nagyon mély légzés.

A tűzlégzés tehát hasba történik, nem túl mély, nem is csak pihegés, hanem egyenletes, orron történő. Nem is a lélegzés, hanem a has mozgása indít, vagyis szinte hasból nyomjuk-engedjük a rekeszizmot, ami aztán csökkenti-növeli a helyet a tüdőben, és így szabályozza a levegő áramlását. Nézzük, mit mond róla a könyv, ami kissé más oldalról közelíti meg: A tűzlégzés központja a köldök mögött található, a harmadik csakrára öszpontosítunk.

Segíthet, ha a kéz a hason van, de nem az irányít, csupán érez és a figyelmet vezeti. Nem hangsúlyos sem a kilégzés, sem a belégzés, azonos ütemű, és nagyon gyors. Kezdőknek csupán egyetlen perc. Ez az egyetlen perc is tud változást elérni, ezért is tartják a kundalini jógát az elfoglalt emberek nagy segítségének. Tűzlégzés mint vitalizáló technika Ez itt inkább transzlégzés mint tűzlégzés

Breath of fire – by Gurmukh érdemes figyelni a has mozgását.

Levegőt

 A kundalini jógában nagy szerepe van a levegőnek. Voltaképpen csak erről szól. Meglepődtem, amikor hallottam. Később pedig azt is beláttam, hogy az egész élet csak erről szól, már a megszületéstől kezdve. De kezdem előről. Először furcsálltam a levegővétel mindenhatóságát, amit kinyilatkoztattak, és ellenálltam neki. „Végtére is a tudat, a lélek levegő nélkül is elvan” gondoltam, és nevettem az egészen. A test viszont nincs el nélküle. Mindenki máshonnan indul, van aki csak a testét értékeli, és van, aki csak a gondolatokat. Nem kérdés, hogy az egyensúly valahol a kettő között van. Amit a kundalini jógában tanultam – tudatommal nem tanultam meg, mert nem hagytam, így kizárólag a gyakorlás útján fedeztem fel -, a levegő össze is köti a két szintet. Nem mintha konkrétan kötözni kellene, de a könnyed energiaáramlást jó kialakítani a kettő között. Valahogy úgy lehet ezt elképzelni, hogy a megfelelő emeleten a liftből akkor könnyű kilépni, ha az emeleti és a liftajtó egymás mögött vannak. Ha el van csúszva, bizony mászni kell. Lefelé, vagy felfelé, de kínlódni kell, a különbség miatt is, és persze azért is, mert maga az átjáró ezzel keskenyebb lett. Megmondta már Szepes Mária is a Vörös Oroszlán művében, hogy szintet lépni, transzformálni csak a három szint együttes tudatosításával, megélésével lehetséges. Vagyis a test, az érzelem, és a tudat szintjén egyszerre. Szóval levegő. De nem csak az a pihegés, és szuszogás, hanem sok fajtája a levegővételnek. Az egyikről, a tűzlégzésről már írtam, talán többször is. Egy érdekes formája a szakaszos légzésnek a 4-4 légzés, ami kicsit nekem hasonlított Kriston Andrea tornájának egy gyakorlatára, a liftesre. Vagyis megy a lift a negyedikre, megáll emeletenként, majd vissza, emeletenként. Ezt teszem a légzéssel is, 4 másodperc alatt be, de 4 részletben, mindegyik között megállva, ugyanez vissza. Ha ez nem foglalja le eléggé az agyunkat, és még gondolkoznánk mellette, mondjuk a 4 ütemre mindig, ütemenként: Sa-Ta-Na-Ma. Ez a leggyakoribb mantra a kundalini jógában. Mi ez? Majd leírom ezt is. De most megyek liftes szuszogni. Ha csak ez a pár perc a napi gyakorlás, akkor is ér! Ui: a gyermek megszületékor levegőt vesz. Ezzel lesz élő. Addig is voltak gondolatai, érzéseket is kapott tőlünk, de saját testét itt és ezzel veszi birtokba.

Hasba lélegezni

Bele, a hasba. Ez furán hangzik. Hiszen a tüdőbe lélegzünk. Viszont a tüdő ott és úgy tágul, ahogy mi akarjuk. Ha nagyon szoros míder van rajtunk, szinte csak pihegni tudunk. Ha viszont kiereszthetjük a hasunkat, akkor megy a levegő a tüdő alsó részébe, az lenyomja a rekeszizmot, és végül a has kifelé tolódik. Úgy tűnik, olyan érzet ez, mintha a hasba lélegeznénk. Miért fontos? Mert nyomjuk, engedjük, masszírozzuk azt a sok hasi szervet, amit igen nehéz lenne másképpen gimnasztikára bírni. És ha nem tesszük? Akkor is kapunk levegőt, csak a torna marad el. A kundalini jógában, de egyébként más jógákban is, kipróbáltam párat, a légzés irányításának nagy szerepe van. Egyik nagyon ismert vállfaj a tűzlégzés, másik a nagy jóga légzés, de van visszatartott illetve lassú légzés is. Mindegyik irányít. Ezeket akkor nemigen értettem. Állítom, hogy most sem értik igazán. De a jelentősége ettől nem csökken, legfeljebb bevalljuk, hogy a tudomány néha nem akar mindenáron megmagyarázni valamit, amit amúgy elsőre nem sikerült neki. Ha megengedjük magunknak, itt a nők kimondottan hátrányba vannak a „csöcs ki has be” pólók miatt, és egyébiránt, az uralkodó divat és viselkedési irányzatok miatt, de tényleg, ha megengedjük, hogy „hasba” lélegezzünk, akkor egy csomó jó dolog indul el. Nos, ez a masszírozás. Erősebbnek érezzük magunkat. Akár fogyunk is, szóval a hasunk mérete akár csökken is hosszabb távon. Jól érezzük magunkat a bőrünkben. De ez már más téma, ez a lélegzet-lélek-zet lesz. Majd ha megírom. Biztosan megírom, ha nem felejtem. Ha elfelejteném, esetleg majd emlékeztettek rá.

Tűzlégzést tanítani

Nagyon nehéz a tűzlégzést tanítani.

Nagyon nehéz tanítani.

Viszont egyedül megtanulni nekem eleve lehetetlenségnek tűnik. Számomra az volt, hiszen nem értettem sok dolgot. Az értelmét, az alapját, a technikáját. Számított az, hogy elmesélte a tanár a filozófiáját, bemutatta, gyakoroltuk, de még több is volt ez annál. Egyszerűen éltük. Együtt megéltük azt, hogy tűzlégzünk. Volt persze előtte mantra, utána meditáció, volt közben imagináció részemről – erre azért volt szükségem, mert annyira nehéznek éreztem ezt a technikát, hogy sokszor el kellett magam képzelnem „működő” technikával. Én egyszerűen beleképzeltem magam a tanár helyébe, ahogy egyenes háttal, és behúnyt szemmel, magam körül békességet árasztva tűzlégzek. Ezért érzem én azt, hogy a tűzlégzést tanítani, vagy még inkább, bemutatni, támogatni kell. Adni hozzá az energiát. Lehet, hogy csak azzal támogatja a tanár, hogy ott van. Nos, valami ilyen lehet tűzlégzést tanulni. Majd írok többet a tanításáról is.

Címkék: energia filozófia gyakorlás jóga kundalini kundalini csoport kundalini joga kundalini yoga lélegezni mantra meditáció tűzlégzés

 

Extázis, te csodás!

 

Na gyere, érje el velem extázist! Nem? Miért nem? Azért, mert nem tudsz? Pedig tudnod kellene. Itt is elmondják, hogyan kell eksztázisig jutni, na például tűzlégzéssel. Nem győz meg? Miéert nem? Talán nincs jól leírva? Tényleg nincs. Gondolom olyanoknak írták, akik már mind tudják, hogy hogyan kell. Hiszen olyan egyszerűnek hangzik! Előbb megtanulod, hogyan lehet a test elhagyásával megtapasztalni, mondjuk meditációban, majd a test elhagyása nélkül, mondjuk a kundalini jógával. Egyszerű, nemdebár? Mit gondolsz, lehet erről beszélnünk? Mert kellene. Mindenki körülöttem csak elhagyja a testét, majd mégsem, és átéli a gyönyört. Aztán meg mindig azt akarja átélni. Aztán már csak jógázik, tűzlégzik, meg mindent csinál egész nap. Mintha be lenne szíva. Nem olyan? Van egyáltalán különbség? Na ja. Tudom hogy van. Egyik kábítószer, a másik meg nem is tudom mi. Jó dolognak tűnik. De tudod, ha én teszem, én nem akarom mindig érezni. Nem úgy, ahogy itt le van írva. Én érzem, tudom, hogy lehetséges oda eljutni, EGO nélküliségbe, és amolyan EGYSÉG érzésbe, de mire való az, hogy mindig? Az extázis pont azért érdekes, mert nem mindig. Vagy te nem így gondolod? Mit csinálsz megint? Már megint tűzlégzel? De ugye nem az extázis miatt? S

 

Vissza a kundalini jóga főoldalára, ahol a legfontosabb gondolatokat fűztem össze.

Kundalini jóga légzések – tűzlégzés és más légzések
Cimke: