Mint minden megerőltető gyakorlat előtt, ne étkezz, vagy csak nagyon keveset jógázás előtti pár órában.

Na most komolyan, mert ez nekem soha nem sikerül így.

Minden jóga oktató, sőt minden kundalini jóga oktató mást mond, érdemes meghallgatni és hallgatni az oktatókra (mi másért is mennénk el az óráikra, nem?) De alapvetően és mindig magadra, saját testedre hallgass.

Félig komolyan a kundalini óra előtti evés-nemevésről

Ha rosszul levős vagy, ha felfordul a gyomrod, ne egyél a kundalini jóga előtt, ugyanúgy, mintha aerobic óra előtt sem eszel.

De ha eszel, akkor legalább csak pár magot, vagy aszalt gyümölcsöt.

Legjobban a kávé, a tej, a tejeskávé tud kutyorogni a hasban, és gázt okozni a belekben, ezek pedig méltán zavarják a jógázó saját és a körülötte lévők gondolatait, facsarják orrát, és még sorolhatnám.

Én nem lettem húskerülő, de amióta jógázom – és itt nem csak a kundalini jógáról beszélek, hiszen ez csak az utóbbi fél év, míg a jóga már 2000-től része az életemnek – kevesebb és fehérebb húsokat eszek.

De ami még inkább fontos, és fogyókúra helyettesítő, hogy a testtudatosság fejlesztésével érzem a teltséget, és megállítom az étkezést. Vagyis merek otthagyni ételt a tányéromon.

Komolyabban a kundalini életmód étkezéseiről

Dinamikus gyakorlatok, összeszorítások, testzárak. Ezek miatt a nagy és komoly étkezéseket jógázás előtt kerüljük. Ezért a nagy jógaóra mindig reggel és éhgyomorra van.

Szattvikus étkezés javallott, tisztaságot keltő. Itt nincs tiltva a radzsasztikus, vagyis aktivizáló, de a tamasztikus, a tunyaságot keltő, lassító étkek itt sem javallottak.

Nincs szó betartandó húsmentességről, de egy komoly yogi esetleg yogini – sőt, a nők még inkább, szóval a yoginik igencsak 🙂 – odafigyelnek az étkezésre.

A kundalini jóga a tisztulásról szól, a tisztító tűzről a belekben, ezért is jó éhgyomorra. Viszont utána kell a folyadék, a tea, a gyümölcslé, a víz.

Vissza a kundalini gyakorlás elkezdése oldalra

Kundalini jóga és kundalini étkezés
Cimke: