Nem kíván ez a jóga speciális eszközöket, nem kell drága felszereléseket vásárolnod, de természetesen elmondom, hogy mit és hogyan szoktak – nem azért, hogy utánozzad, hanem azért inkább, hogy megérezzed a mögötte lévő fontos gondolatokat.

A kundalini jóga fehér ruhás jóga

Nem igaz, de mégis így ábrázolják a yogi mestereket és yogini hölgyeket. A legismertebb talán Gurmukh, gyönyörű fehér lepleket, fehér turbánt, aranyszínű kiegészítőket, kendőket, díszeket láthatunk rajta a videókban.

Kell ez? Nem, és mégis.

Nem kell, hiszen ha magadon belül vagy, bármilyen ruha jó kívül. Persze legyen kényelmes, szellős, ne szorítson…

Másrészt viszont ismerjük a mondást, ruha teszi az embert, és beszélünk természetesen jóga divatról és jóga felszerelésről is.

A kundalini jóga ruha legyen

természetes anyagból, lenge, szellős, Arádhana szerint pizsama -szerű.

A jóga matrac legyen természetes anyagból készült pokróc, de ha nincs ilyen, akkor tegyél egy kendőt a matracra.

Egyes férfias jógáknál „legszebb felsőtestekben” gyönyörködhetünk, itt nem, mert itt bizony ezek a felsőtestek is fedve vannak. Egyrészt a melegben tartás miatt, másrészt meg ők nem szoktak epilálni, se nők, se férfiak, mit mondjak, nem volt ellenemre, hogy mindenki befedte magát. Egyébként én nem vagyok ám szégyenlős, van ám olyan jóga is, amit a testismeret jegyében meztelenül végeznek, csak jelzem, hogy ez nem az.

Jóga takaró vagy kendő

Van, ezt viheted, vagy a legtöbb jógateremben szokott is lenni. Azért fontos, mert ez a jóga tüzesít, meleged lesz, amiből a meditáció alatt kihűlnél – ha nem tennénk ellene.

Hideg zuhany

Nos, ez nem a jógaóra része, hanem a reggeleké. A tanításokban is benne van, itt csak mint felszerelést említem. Nem kell túlságosan megijedni, paraszti szokás is a reggeli hideg mosdás. Én el voltam kezdetben tévelyedve, hogy teljesen és végig hideg vízzel, de nem igaz, csak a végén jön a „hideg zuhany”, és ameddig bírod. Én egy percig se, de ez is elég ahhoz, hogy utána jó melegem legyen.

Zokni helyett mezítláb

Legyen mezítláb az, akinek nem fázik a lába, mert úgy tartják, hogy az energia így áramlik. És így nem csúszik a láb, és mondanak még sok más jó dolgot is, én lábfázós vagyok, szóval én nem meztélábazok. Az energia különben is megy a pocakba is, pedig az sem meztelen.

Yoga zene

Ez fontos, a kundalini jóga órákon elvileg csak kundalini 3ho által megfelelőnek minősített zenéket engedélyeznek, amit persze a legősibb, legmenőbb kundalini jóga tanárok sem tartanak mindig be. Én nagyon szeretem a kundalini jóga órán hallott zenéket, és jól esik arra gyakorolni. Ettől függetlenül, ha csak 1-2 percem van tűzlégzésre, nem kapcsolok zenét.

A kundalini jóga gyakorlatoknál az igazi kundalini yoga zene azért is nagy segítség, mert már eleve 3-6-11-31 percesre vannak keverve, ezáltal meg is adják a kellő időtartamot a gyakorlatokhoz. Nem megijedni, kezdőknek nincs hosszú időtartam.

Vissza a kundalini gyakorlás elkezdése oldalra

Kundalini jóga nem kíván sok eszközt és speciális ruhát