Gazdagság kriya leírása – a hónap kundalini gyakorlata

Ennyit igazán megtehetünk, nem? Persze, 11 egész perc kell hozzá reggelenként. Meg egy kissé meg is kell érteni a kriya értelmét. Ez Arádhana kundalini hírleveléből egy részlet, amelyre ide kattintva lehet feliratkozni. Testhelyzet: Könnyú ülés. Fontos az egyenes gerinc.

Mudra: Kezek Gjan Mudrában (a hüvelykujj és a mutatóujj végeit összeérintjük). A kezek többi 3 ujja egyenesen nyújtva, egymáshoz szorítva marad.

Krija: A karokat nyújtsd a fejek fölé. Erőteljes, kitartó mozgással kezdj: váltott karral nagy köröket rajzolj a fej fölött. A jobb kar órajárással ellenkező irányba lendül a fej felett, a hát mögött majd egészen le a szív elott. A bal kar nagy órajárással megegyező irányú köröket rajzol a fej felett, a hát mögött és balra, oldalra ki. Harmonizáld a két kar mozgását: ahogy a jobb kar a fej felé mozog, a bal kar balra, oldalra mozog. Amikor a bal kar a fej felé indul, a jobb kar tér ki jobbra, oldalra. Így a két kar nem fog összeütközni. Határozottan körözz a karokkal, a mantrával együtt szinkronban, kb. másodpercenkénti egy körzéssel.

Mantra: Határozottan, a köldökpontból zengesd a szat nám, szat nám, wahé guru, wahé guru mantrát. (Jelentése: „a végtelen igazság az én belso énem-lényem-nevem (2x), leírhatatlan a mindenható nagysága és eksztázisa (2x)”).

Ido: 11 percig gyakorold. Az utolsó 30 mp-ben olyan gyorsan mozogj, ahogy csak bírsz.

Befejezés: Belégzés, nyújtsd a karokat olyan magasra, ahogy csak bírod, a két kar a füleket érinti, ha lehet. Tartsd bent a levegot legalább 10 mp-ig. Kilégzés. Ismételd ezt még kétszer. Az utolsó ismétlésnél, ahogy bent tartod a levegot, fordulj törzzsel eloször balra, majd jobbra 7-szer! Kilégzés.

Angolul ugyanez a gazdagság krya- 3ho.org, prosperity krya set: Posture: Sit in Easy Pose. It is important to sit with a straight spine.

Mudra: Hands are in Gyan Mudra (the tip of the thumb and the tip of the index finger together). Keep the other three fingers straight and pressed together side by side. Stretch your arms over your head. Create a steady movement: Begin making large alternate circles of the arms. The right arm swoops in a large counterclockwise circle over the head, back behind the body and then out to the right as low as the heart center. The left arm moves in a large clockwise circle over the head, back behind the body and out to the left. Stagger the movement of the two arms. As the left arm comes over the head, the right arm is circling out to the right of the body. As the right arm moves towards the head, the left arm moves out to the left of the body. This way the arms won’t collide with one another. Keep the arms circling up and around and move forcefully in rhythm with the mantra, one revolution per second.

Mantra: Chant clearly and forcefully from the Navel Point to the tape of Sat Nam Wahe Guru, Indian Version #2, with this mantra:

Sat Naam, sat naam, wha-hay guroo, wha-hay guroo

Time: Continue for 11 minutes. For the last 30 seconds, move as fast as possible.

To End: Inhale, stretch the arms straight up to hug the ears and stretch the spine as much as possible. Hold 10 seconds, exhale and repeat two more times. During the last inhale and stretch, twist the body first left then right seven times then come to center and exhale.

Gazdagság gyakorlatsor – azaz krya a jólétért

Van olyan gyakorlat, csupán 11 perc reggelenként, ami a jólétet vonzza az életünkbe. Ez Yogi Bhajan „fényesítsed a glóriádat” gyakorlata. Egyébként nagyon kedvelem a „nagy öreg” elnevezéseit, olyan játékosság ered belőlük. És persze a jólét ígérete is, hiszen azt nem mondhatni, hogy a kundalini jóga művelői amolyan földönfutók lennének. Tudom, ez manapság nem mindig hat jól, gyanús is lehetne. Én viszont már foglalkoztam annyit a lélek rejtelmeivel, hogy tudok egy nagyon egyszerű dolgot. Az akarásról ha lefejtjük a visszatartó erőt, és engedjük, hogy a kellő irányba húzzon minket, akkor oda jutunk, ahová szeretnénk. Ha a gazdagsághoz, akkor oda. Részemről a gazdagság az időm saját magam általi osztását jelenti már egy ideje. Jelentem, ezt elértem! Többet erről a kundalini titokról, kundalini titkosságról itt olvashatsz.

A gazdagság, jólét számomra – ahogy sok más értelmes ember számára is – nemcsak a bankókban kifejezhető gazdagságot jelenti. Elsősorban a döntés szabadságát, a gondolatok gazdagságát, de igenis, jelenti az anyagi javakét is. Itt egy kis történet Arádhana hírleveléből a gazdagság egy lehetséges megnyilvánulásáról: történetesen arról, hogy van mit ennem! „Yogi Bhajan errol a krijáról érdekes történetet mesélt. 2000 évvel ezelott Indiában egy közösséget nehéz idoszak fenyegetett. Rishi Anand, egy nagytudású bölcs szent intuitív látásával elore megjósolta a nagy idojárás változásokat és éhínségeket, mely sok kínszenvedést és halált hozva az országot sújtják. Így Rishi Anand azt ajánlotta tanítványainak, hogy ezt a kriját gyakorolják mindennap. Három éven át.

Három év múlva nagy éhínség érte el az országot. De lám: a gyakorló szerzetesek kamrái teli voltak. Így konyháikat megnyitották és az éhezoket étellel segítették.

Yogi Bhajan több, mint 30 éven át beszélt arról a nehéz idoszakról, ami a Vízönto Korszak bekövetkeztével elér minket. Az elmúlt idoszakra tekintve be kell lássuk, az elszigetelt, önös életmód vakvágányra visz. A Kundalini Jóga hatalmas tudástára, jógikus módszerei és életvezetési tanításai segíthetnek abban, hogy test, lélek és szellem hármasságában kiegyensúlyozottan élhessünk.”

Kundalini gyakorlat az intuíciónk megerősítésére

Intuíciónk van. Legfelejebb nem olyan nagyon erős, és elnyomja a kétkedés, a félelem, és az a megannyi hang, ami másoktól érkezik hozzánk. A Kirtan Kriya ezt az intuíciót erősíti.

A kundalini jóga órákon szinte minden órán más gyakorlatsort fogtok végigvenni. Van elég. Van sokszor az adott évnek, hónapnak is külön kundalini jóga gyakorlata.

 

Bőség-gazdagság kundalini kriya

Prosperity – mondja az angol, és nem tudtuk igazán jól, egy szóval lefordítani. Lehet Bőség, mint ami megadja minden egyes pillanatban, amire szükséged van. Talán kicsit többet is, ezért érzed, hogy bőviben vagy. Lehet Jólét, még pontosabban JÓL-lét, ami azt fejezi ki, hogy jól vagyok, a well-ness-hez hasonlóan, minden megfelelő és emelő a környezetemben. Az élettelen, az élő, a lélegző, a párom, a családom, az érzéseim… még folytathatnám. Lehet ezt a Boldogság szóval is kifejezni, tegnap éppen az ARCplakátokat nézegettem, és a „hol a boldogság mostanában” kérdésre sokan azt válaszolták képileg, sőt képernyőileg, hogy „a google nem tudja” Jelentem, én tudom. A magam számára. Mások számára is van egy elképzelésem. Nem, még nem voltam elég pontos. Ismerem azt az érzést, látom és hallom és érzem a másikban, ahogy beszélgetünk, hogy elindult a „sárga úton”. Tudom, hogyha jó úton jár a boldogság felé. (Nem is jól mondtam, hiszen tudjuk, az út maga a boldogság, de nem minden út boldogság). Tegnap a jógán a Prosperity, a JÓL-lét elérésére, magunkat a boldogság útján segíteni-tartani tanultunk gyakorlatokak. Ehhez először ajánlom a Gobinde mantrát (itt a mantra-blog bejegyzésben második). Nekem ott nagyon tetszettek a YB megjegyzései, más szóval boldog is vagyok tőle 🙂 Persze amikor gyakorlunk, nincs benne „elterelő” beszéd. Bár… Ha jobban belegondolok, YB szavai nem is elterelőek, inkább irányítóak. Az energia legyen veled – mondhatjuk stílusosan. Elhatároztuik, hogy lesz közös gyakorlás – vagyis megvalósul az ezerarcú láng csoport.

Reggeli gyakorlatsor a testi egészségért

Felébreszteni az érzékeket, a gerincet, az izmokat, a vállövet. Ja, és gyönyörű a hely, külön pirospont érte :-)) Nem is mezei, hanem pataki, de azt én bármikor szívesen kapnék.

Készíts magadnak boldogabb életet

A legegyszerűbb gyakorlatok közé tartozik az a „teremtsünk teret, teremtsünk helyet, teremtsünk fénylő testet magunknak”. „The more light, the more life for you” Belégzésre felemel a kéz, összeszedi az univerzum energiáit, összérinti a két kezet, zárja a kört, majd kilégzésre lehozza, mintegy magába szívja az energiát. (a videóban a harmadik harmadban meséli és mutatja, kb 5. perctől)

Vissza a kundalini jóga főoldalára, ahol a legfontosabb gondolatokat fűztem össze.

Kundalini jóga gyakorlatok, őrületes hatásai
Cimke: